top of page
  • Writer's pictureLucas - Luca Vismara

Översättning till svenska:Introduktion: Påverkan av det nya utkastet till lag om fritidshus i Spanien (LAS PALMAS - GRAN CANARIA).


I den nuvarande kontexten av den spanska fastighetsmarknaden har ett nytt utkast till lag om fritidshus framträtt som en betydande faktor som genererar betydande debatt bland investerare och fastighetsägare. Detta dokument föreslår en rad åtgärder som kommer att väsentligt förändra affärsmodellen för fritidshus i Spanien genom att införa strängare begränsningar och hårdare krav för dem som vill fortsätta verksamheten inom denna sektor.

Sammanhanget för det nya utkastet till lag

Främjandet av detta utkast till lag har drivits av en rad bekymmer relaterade till turismens påverkan i vissa områden, samt behovet av att reglera och kontrollera uthyrningsverksamheten för fritidshus i landet. Med den exponentiella tillväxten av turismen i Spanien under de senaste åren, särskilt i populära kust- och stadsmål, har det funnits ett behov av att fastställa tydligare och mer specifika regler för att skydda både turister och lokala samhällen.





ARE YOU LOOKING FOR A GOOD REAL ESTATE IN GRAN CANARIA? HE NEEDS TO BE ABLE TO COMMUNICATE WITH YOU BUT MUST BE CONNECTED WITH SPAIN AND ALL EUROPE TOO. HERE YOU HAVE!



Konsekvenser för investerare och fastighetsägare

Konsekvenserna av detta nya utkast till lag är betydande och kräver noggrann utvärdering av investerare och ägare till fritidshus. I allmänhet förväntas de nya bestämmelserna införa strängare kontroller och begränsningar på olika nyckelaspekter av uthyrningsverksamheten:

1. Begränsningar i varaktighet och fastighetskapacitet

Ett av de huvudsakliga områdena för påverkan kommer att vara begränsningen i varaktigheten av uthyrningar och den maximala kapaciteten för fastigheter. Det förväntas att utkastet till lag ska sätta en gräns för antalet månader per år en fastighet kan hyras ut som ett fritidshus, liksom ett tak för antalet personer som är tillåtna i en fastighet vid någon given tidpunkt.

2. Zonering och geografiska begränsningar

Dessutom förväntas det nya juridiska ramverket införa strängare geografiska begränsningar, vilket begränsar de områden där fritidshus kommer att tillåtas. Detta skulle kunna innebära ett förbud mot fritidsuthyrning i vissa bostads- eller skyddsområden, liksom avgränsning av specifika områden som är avsedda för detta ändamål.

3. Säkerhets- och kvalitetskrav

En annan viktig aspekt av det nya utkastet till lag kommer att vara införandet av strängare krav när det gäller säkerhet och kvalitet på fritidsuthyrningsfastigheter. Fastighetsägare förväntas följa specifika säkerhets- och beboelighetsstandarder, såsom installation av brandlarm, brandsläckare och annan säkerhetsutrustning.





Hur kommer detta att påverka investerare och fastighetsägare?

Genomförandet av dessa nya regler kommer att ha en betydande inverkan på hur investerare och fastighetsägare hanterar sina fritidsuthyrningsföretag i Spanien. De som vill fortsätta inom denna sektor måste anpassa sig till förändringarna och följa de fastställda kraven, vilket kan innebära ytterligare investeringar i säkerhetsförbättringar, justeringar i fastighetskapacitet och ökad kontroll och överensstämmelse med regler.

Emellertid kan dessa nya begränsningar vara förbjudande för vissa investerare och fastighetsägare. Med tanke på möjligheten att möta allvarliga påföljder för att inte följa reglerna kan vissa välja att sälja sina fastigheter eller övergå till en modell för långsiktig uthyrning för att undvika de risker som är förknippade med fritidsuthyrning.

Sammanfattningsvis kommer det nya utkastet till lag om fritidshus i Spanien att innebära betydande förändringar på den lokala fastighetsmarknaden, med viktiga konsekvenser för investerare och fastighetsägare. När dessa regler implementeras kommer det vara avgörande för de berörda parterna att noggrant utvärdera deras påverkan och vidta nödvändiga åtgärder för att anpassa sig och följa de nya reglerna.

Denna introduktion ger en översikt över konsekvenserna av det nya utkastet till lag och lägger grunden för att utforska djupare de specifika implikationerna för investerare och fastighetsägare i efterföljande segment av innehållet.




Den preliminära lagen presenterar en rad bestämmelser som syftar till att reglera semesteruthyrning på Kanarieöarna och införa betydande förändringar i befintliga föreskrifter. Lagen fastställer nya villkor och krav för semesterhem, liksom böter för dem som inte följer bestämmelserna. Nedan sammanfattas några av de viktigaste aspekterna av lagen:

Definition av semesterhem: Lagen definierar semesterhem som de som är avsedda för turistboende under perioder på mindre än 30 dagar, erbjuds regelbundet och i vinstsyfte. Detta inkluderar både kompletta hem och rum inom en delad bostad.

Krav för semesteruthyrning: Ägare som vill hyra ut sina fastigheter för semesterändamål måste uppfylla en rad krav, inklusive att erhålla ett specifikt tillstånd för denna verksamhet, registrera fastigheten hos den allmänna turistregistret och följa vissa kvalitets- och säkerhetsstandarder.

Uthyrningsplattformar: Online-plattformar som underlättar semesteruthyrning, som Airbnb, kommer också att omfattas av vissa förpliktelser. De måste kräva att ägare följer gällande föreskrifter och tillhandahålla information om registrering och licensiering av annonserade fastigheter.

Uthyrningens längd: Lagen skiljer mellan semesteruthyrning, avsedd för korta tidsperioder, och andra typer av långsiktiga uthyrningar. För att betraktas som semesteruthyrning måste vistelseperioden vara kortare än 30 dagar.

Böter för brott mot lagen: Böter införs för ägare som hyr ut sina fastigheter utan att uppfylla de fastställda lagliga kraven. Böterna kan variera beroende på allvarlighetsgraden av överträdelsen och kan vara betydande.

Anpassning av föreskrifterna: Lagen förutsätter en anpassningsperiod för ägare som redan erbjuder semesteruthyrning utan att följa gällande föreskrifter. De kommer att ges tid att reglera sin situation och uppfylla de nya kraven.

Utvärdering och övervakning: Skapandet av en permanent organ ansvarig för att utvärdera lagens påverkan och föreslå ändringar baserat på marknadens utveckling och turismsektorns behov fastställs.

Sammanfattningsvis inför det preliminära lagförslaget betydande förändringar i regleringen av semesteruthyrning på Kanarieöarna, med syftet att säkerställa kvaliteten och säkerheten för de fastigheter som erbjuds, samt att skydda turisternas rättigheter och främja rättvis konkurrens på marknaden. Ägare som vill fortsätta att erbjuda semesteruthyrning måste uppfylla de nya kraven och vara beredda att möta konsekvenserna av eventuella överträdelser.

Enligt det preliminära lagförslaget definieras semesteruthyrning som sådan som avsedd för perioder på mindre än 30 dagar. Därför, om en ägare hyr ut sin fastighet under längre perioder än 30 dagar, skulle de inte tekniskt sett omfattas av de specifika bestämmelserna om semesteruthyrning. I detta fall skulle de inte vara skyldiga att erhålla ett specifikt tillstånd eller tillhandahålla ett registreringsnummer till plattformar som Airbnb, eftersom uthyrningen överskrider gränsen för att betraktas som semesteruthyrning.

Det är dock viktigt att notera att, även om de inte omfattas av specifika regler om semesteruthyrning, måste ägaren fortfarande följa andra lagar och regler relaterade till långsiktig uthyrning. Detta kan inkludera kommunala, skattemässiga och säkerhetsmässiga föreskrifter som gäller för alla typer av bostadsuthyrningar, oavsett längd.

Sammanfattningsvis, om ägaren hyr ut sin fastighet under längre perioder än 30 dagar och inte planerar att använda den som semesteruthyrning, kommer de inte att omfattas av specifika regler om semesteruthyrning och behöver inte erhålla ett tillstånd eller tillhandahålla ett registreringsnummer till online-uthyrningsplattformar.


Här är de viktigaste punkterna i det preliminära lagförslaget om semesteruthyrning och dess förändringar:

  1. Skyldigheten att erhålla en licens för att driva semesterbostäder fastställs för att reglera och kontrollera denna verksamhet.

  2. Det specificeras att korttidsuthyrningar, vanligtvis mindre än 30 dagar, måste följa de etablerade föreskrifterna.

  3. Böter införs för dem som fortsätter att använda ett hem för turistanvändning efter att licensen har löpt ut.

  4. Zoner eller kärnor på öarna där utvecklingen av nya turist- eller bostadsboenden inte kommer att tillåtas definieras.

  5. Kommuner kan godkänna särskilda planer för olika ändamål, inklusive stadsplanering och skydd av historiskt och naturligt arv.

  6. Att använda ett hem för turistanvändning efter att den motsvarande licensen har löpt ut klassificeras som en allvarlig överträdelse, med betydande böter.

  7. Annonsering av turistboenden på digitala plattformar måste inkludera det motsvarande registreringsnumret.

  8. Det är förbjudet att tillhandahålla turistboendetjänster i undermåliga bostäder eller obehöriga platser som turistanläggningar.

  9. Implementeringen av semesterbostäder på lantligt land kommer att vara föremål för specifika villkor som fastställts i lagen.

  10. Kanarieöarnas regering ges behörighet att utfärda regler och bestämmelser för utvecklingen och tillämpningen av lagen.

  11. Lagen träder i kraft dagen efter dess publicering i Kanarieöarnas officiella tidning.

Dessa punkter sammanfattar de viktigaste bestämmelserna och föreslagna ändringarna i det preliminära lagförslaget om semesteruthyrning på Kanarieöarna.

Bestämmelser om lantligt land

Bestämmelserna relaterade till lantligt land i det preliminära lagförslaget om semesteruthyrning på Kanarieöarna är av yttersta vikt, eftersom de direkt påverkar hur semesterbostäder kan implementeras och drivas i områden utanför konsoliderade stadscentra. Lantligt land avser områden som inte huvudsakligen är avsedda för stadsbyggnad och är vanligtvis föremål för strängare restriktioner när det gäller markutveckling och användning. I kontexten av Kanarieöarna, kända för sin naturliga skönhet och geografiska mångfald, är regleringen av lantligt land avgörande för att bevara miljön och säkerställa en hållbar turistutveckling.

  • Specifika villkor: En av de främsta bestämmelserna är att implementeringen av semesterbostäder på lantligt land kommer att vara föremål för specifika villkor som fastställts av lagen. Detta innebär att inte alla områden av lantligt land kommer att vara berättigade för installation av semesterbostäder, och de som önskar göra det måste uppfylla vissa krav och kriterier som fastställts av gällande föreskrifter.

  • Miljökrav: Dessa kriterier kan inkludera miljööverväganden, såsom skyddet av känsliga naturområden eller begränsningen av urbanisering i områden av högt ekologiskt värde.

  • Typer av bostäder: Dessutom kan lagen

Konsekvenser av den nya lagstiftningen om semesteruthyrning för befintliga licenser

Granskning och uppdatering av licenser:

  • Befintliga licenser kan vara föremål för granskning och uppdatering enligt bestämmelserna i den nya lagen. Detta kan innebära att ytterligare dokumentation måste lämnas in, egendomsinspektion utförs och administrativa avgifter betalas för att förnya eller ändra den befintliga licensen.




Nya begränsningar eller villkor:

  • Den nya lagstiftningen om semesteruthyrning kan införa nya begränsningar eller villkor som påverkar befintliga licenser. Dessa begränsningar kan inkludera begränsningar av antalet uthyrningsdagar per år, det maximala antalet gäster tillåtna, eller ytterligare säkerhets- och beboendekrav.

Anpassningsperiod:

  • En anpassningsperiod kan etableras under vilken ägare med befintliga licenser har möjlighet att anpassa sig till de nya föreskrifterna utan att utsättas för omedelbara sanktioner. Under denna period kan de bli ombedda att uppdatera sina operationer och säkerställa efterlevnaden av de nya kraven.

Inspektioner och kontroll:

  • Lokala myndigheter kan genomföra regelbundna inspektioner för att verifiera efterlevnaden av föreskrifterna av ägare med befintliga licenser. Detta kan inkludera bedömning av beboendeförhållanden, gästregistrering och efterlevnad av säkerhets- och zonbestämmelser.

Möjlighet till återkallande av befintliga licenser

Ja, befintliga licenser för semesteruthyrning kan återkallas om de inte överensstämmer med de nya föreskrifterna som fastställts av lagen. Myndigheterna kan troligtvis utöva strängare kontroll över dessa egendomar för att säkerställa överensstämmelse med uppdaterade föreskrifter. Ägare som driver verksamhet utan licens eller som inte följer gällande föreskrifter kan möta rättsliga åtgärder och sanktioner, såsom böter eller avstängning av uthyrningsverksamheten. Därför är det viktigt för ägare att säkerställa att deras verksamhet överensstämmer med lagen och har de lämpliga licenserna för att undvika negativa rättsliga konsekvenser

Här är en tankekarta med de viktigaste punkterna som någon som hanterade semesteruthyrning bör överväga för att anpassa sig till de nya reglerna som beskrivs i utkastet till lag:

  • Granskning av den nya lagen: Läs noggrant igenom utkastet till den nya semesteruthyrningslagen för att förstå begränsningarna och specifika krav som kommer att gälla för uthyrningsfastigheter.

  • Utvärdering av befintliga licenser: Kontrollera om du har licenser för semesteruthyrning och förstå hur de nya reglerna kan påverka dem.

  • Identifiering av nödvändiga ändringar: Identifiera eventuella nödvändiga ändringar i uthyrningsverksamheten, som begränsningar i uthyrningstiden, antalet tillåtna gäster, etc.

  • Uppdatering av reklam: Ändra reklam på plattformar för semesteruthyrning för att säkerställa överensstämmelse med lagliga krav, inklusive inkludering av motsvarande registreringsnummer.

  • Övervägande av nya begränsningar: Bedöm hur nya begränsningar, som gränser för antalet uthyrningsdagar per år eller ytterligare säkerhetskrav, kan påverka fastighetens lönsamhet.

  • Inkomstdifferentiering: Utforska alternativ för att diversifiera fastighetsinkomster under perioder av begränsningar, som långsiktiga uthyrningar eller ytterligare tjänster.

  • Förhandling med lokala myndigheter: Om möjligt överväg att förhandla med lokala myndigheter för att söka alternativ eller flexibilitet i de pålagda begränsningarna.

  • Ekonomisk planering: Granska och justera den ekonomiska planen för att ta hänsyn till möjliga förändringar i inkomster och kostnader förknippade med fastigheten.

  • Kontinuerlig överensstämmelse med regelverk: Håll dig informerad om eventuella ytterligare förändringar i regelverket och se till att kontinuerligt följa tillämpliga lagar.

  • Juridisk rådgivning: Vid tvivel eller oro, sök specialiserad juridisk rådgivning för att säkerställa korrekt överensstämmelse med de nya reglerna och skydda fastighetens intressen.




ARE YOU LOOKING FOR A GOOD REAL ESTATE IN GRAN CANARIA? HE NEEDS TO BE ABLE TO COMMUNICATE WITH YOU BUT MUST BE CONNECTED WITH SPAIN AND ALL EUROPE TOO. HERE YOU HAVE!




Denna tankekarta ger en översikt över de viktiga stegen som någon som hanterar semesteruthyrning bör överväga för att anpassa sig till de nya reglerna som beskrivs i utkastet till lag. Det är viktigt att noggrant utvärdera varje punkt och vidta nödvändiga åtgärder för att följa reglerna och upprätthålla hållbarheten i semesteruthyrningsverksamheten.

Fastighetsråd på Gran Canaria: Anpassning till Regulatoriska Förändringar

Med tanke på de föreslagna förändringarna i regelverket i det nya utkastet till lag om semesteruthyrning i Spanien är det avgörande att fastighetsägare och potentiella investerare på fastighetsmarknaden på Gran Canaria vidtar strategiska åtgärder för att anpassa sig till de nya reglerna och maximera värdet på sina egendomar.

Vikten av att Följa Regler och Föreskrifter

Med införandet av de nya reglerna måste de som väljer att stanna kvar inom semesteruthyrningssektorn se till att följa alla regler och föreskrifter som fastställs av lagen. Detta inkluderar att respektera tids- och kapacitetsbegränsningar, liksom alla andra begränsningar som fastställs av nuvarande lagstiftning. Efterlevnad av dessa regler kommer inte bara att säkerställa rättslig överensstämmelse, utan också bidra till att bibehålla fastighetens rykte och trovärdighet på marknaden.

Övervägande av Alternativ

För dem som finner att de nya reglerna gör semesteruthyrningsverksamheten mindre lönsam eller för restriktiv kan det vara klokt att överväga alternativ. Marknaden för långtidsuthyrning erbjuder ett enklare och mer stabilt alternativ, som kan vara mer hållbart under de nya regleringsförhållandena. Dessutom kan försäljning av fastigheten vara en smart strategi, särskilt på en marknad där efterfrågan på bostäder överstiger tillgången.

Rimligt Försäljningspris

Om beslutet är att sälja fastigheten är det avgörande att fastställa ett rimligt och konkurrenskraftigt försäljningspris på marknaden. Undvikande av överdrivna övervärderingar är avgörande för att locka potentiella köpare och slutföra försäljningen inom en rimlig tidsram. Att arbeta med en erfaren och kompetent fastighetsmäklare kan hjälpa till att fastställa rätt pris och maximera chanserna till en framgångsrik transaktion.

Smidig Försäljningsstrategi

Med tanke på förändringarna på marknaden är det viktigt att agera snabbt och beslutsamt när man sätter fastigheten till salu. Konkurrensen mellan säljare kan öka när fler semesterbostäder kommer in på marknaden, så det är avgörande att vara proaktiv och redo att förhandla. Att sälja innan marknaden mättas kan säkerställa ett bättre ekonomiskt resultat och undvika att fastighetens värde nedvärderas.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kräver införandet av de nya reglerna om semesteruthyrning på Gran Canaria en noggrann övervägande och åtgärder från fastighetsägare och invest


ARE YOU LOOKING FOR A GOOD REAL ESTATE IN GRAN CANARIA? HE NEEDS TO BE ABLE TO COMMUNICATE WITH YOU BUT MUST BE CONNECTED WITH SPAIN AND ALL EUROPE TOO. HERE YOU HAVE!




Comments


bottom of page